När du importerar varor från andra länder kan du behöva betala tull. Men vad är tull, och tillkommer andra avgifter än bara förtullningen? Dessa frågor och fler får du svar på i den här artikeln.
Att köpa varor från länder inom EU
En av de största fördelarna med EU för dig som företagare är att du i princip alltid kan importera varor från andra EU-länder utan att behöva betala moms och tull för det.
Krav du ska uppfylla för momsfri import
För att du ska få köpa varor momsfritt från andra företag inom EU måste de nedanstående kriterierna vara uppfyllda:
- Säljaren ska vara momsregistrerad i ett annat EU-land.
- Varorna ska transporteras till dig från ett annat EU-land.
- Du måste ha uppgett ditt VAT-nummer (momsregistreringsnummer) till säljaren.
Värt att tänka på är att även om du köpt varor momsfritt från ett annat EU-land ska du fortfarande redovisa svensk moms på inköpet till Skatteverket i din momsdeklaration.
Du betalar inte heller någon tull
EU:s tullunion innebär förenklat att alla tullmyndigheter inom EU betraktas som en enhet. Det medför att du inte behöver betala någon tullavgift för varor du importerar från andra EU-länder, alltså från den så kallade inre marknaden.
Ett betydande mål med EU är nämligen att främja handel inom EU och att skydda företag inom EU-länder mot allt för hög konkurrens utifrån. Därav är det inte lika smärtfritt att importera varor utanför EU, vilket vi pratar mer om under nästa rubrik.
Att köpa varor från länder utanför EU
När du som företagare importerar varor från länder utanför EU och EES är det i princip alltid obligatoriskt att du betalar moms på importen till Skatteverket. Det spelar här ingen roll om du har ett ombud som sköter importen åt dig, för moms måste du oftast betala till Skatteverket i vilket fall.
Värt att tänka på är att privatpersoner, alltså personer som inte är momsregistrerade i stället ska vända sig till Tullverket för att således betala momsavgiften till dem.
Slipper du handskas med tullverket som företagare?
Nej, du som företagare måste fortfarande förtulla de importerade varorna hos Tullverket. De är nämligen den instans som kontrollerar att alla uppgifter du lämnat till dem stämmer, såsom vad tullvärdet ligger på. Det är alltså bara momsdeklarationen som Skatteverket vill ha, resten sköter Tullverket.
Så redovisar du momsen
Det datum som uppgetts i tullräkningen bestämmer när du ska redovisa importmomsen. Den utgående momsen redovisar du i den period som Tullverket uppgett i tullkvittot.
Ibland kan du slippa betala moms
Om du importerar varor som du inte behöver betala moms på vid försäljning, då behöver du inte heller betala någon moms vid importen av varorna. Varor som importeras utanför EU som idag är tullfria inkluderar bland annat varuprover av ett lågt värde och varor som förbrukas vid exempelvis en mässa eller ett annat evenemang.
Andra tillfällen där tullfrihet kan råda är vid aktiv förädling, vid import av vissa typer av fordon samt vid import av unionsvaror. Alltså varor som har fri omsättning utan moms inom EU.
Du måste ofta betala tull
När du importerar varor från andra EU-länder måste du i regel betala tull. Faktorer som avgör vad tullavgiften blir inkluderar bland annat vad det rör sig om för typ av varor, vad varorna kostar och vilket land varorna kommer från. Tullavgiften från icke-EU-länder varierar på från 0 till 20 %.
Värt att veta är också att tullavgiften är densamma i hela EU, samt att du inte behöver betala tull för inköp med ett värde som är lägre än 1 600 kr.
Du kan behöva betala skatt
I Sverige finns det så kallade punktskatter såsom alkoholskatt, energiskatt, tobaksskatt, nikotinskatt och kemikalieskatt. Dessa skatter är du tvungen att betala när du importerar varor från ett land utanför EU:s skatteområde som i sin tur omfattas av någon av dem.
CargoCare hjälper dig
Allting inom tull kan ibland verka jobbigt och komplicerat men vi har lång erfarenhet av tulltjänster och hjälper alltid dig som kund från start till mål. Är du kund till oss och har frågor eller funderingar kring din tullfaktura? Kontakta oss på +46 42-37 09 50 eller fyll i vårt kontaktformulär.