Frakt – Tänk på detta när du ska frakta gods!

Oct 6, 2021

Det finns många olika sätt att frakta sitt gods till rätt destination. I denna artikel tar vi upp vad företag i olika storlekar bör tänka på när de ska frakta gods. Vi tar upp kostnaden för frakt, hur lång tid det tar att frakta, hur du kan förbättra dina fraktlösningar och vad du ska tänka på när du ska boka frakt.

När du ringer oss kommer du till en erfaren specialist som vägleder dig rätt, ring våra specialister på +46 42-37 09 50. Du kan även nå oss på mejl: Info@cargocare.se, eller via vårt kontaktformulär.

Vad innebär frakt?

Först tänkte vi gå in lite kort på vad frakt innebär. Frakt är när du ska transportera en vara från punkt A till punkt B, det är inte svårare än så. Frakt kan genomföras via olika transportlösningar som flygfrakt, sjöfrakt, vägtransport eller via tåg. Ledtid, kostnad och godsets beskaffenhet är det som bestämmer vilken transportlösning som är optimal. 

Boka frakt

Vad bör du tänka på när du ska boka frakt?

När du ska boka frakt behöver vi på CargoCare information kring vikt, mått, volym, övriga förutsättningar, förväntad ledtid, godsets beskaffenhet och typ av emballage. Ska exempelvis godset lastas om på något vis under transporten måste det vara emballerat på ett korrekt, transportmässigt sätt för att minska risken för skador. 

Ska du boka frakt via gods på pall, ex. EU-pall, sjöpall eller industripall så finns specifika mått, vilket gör frakten enkel att planera och boka. Det finns många industrier som har speciella mått på sitt gods, därför är det viktigt att dessa är specificerade. 

Vi anpassar oss efter kundens behov och utarbetar en hållbar och kostnadseffektiv lösning efter förutsättningarna. Våra fraktbokningar hanteras helt efter kundens önskemål; digitalt, manuellt, via mejl eller en kombination. 

På CargoCare skräddarsyr vi alltid fraktbehovet efter kunden och ger tips och rekommendationer för hur frakten kan genomföras. 

Boka frakt via mejl eller direkt via ditt affärssystem:

De flesta av våra kunder bokar sin frakt via mejl. Bokningar kan komma direkt från kundens egna affärssystem in i vårt affärssystem, vi skjuter sedan vidare informationen digitalt till våra distributörer i Holland och Tyskland. Överföringen sker då helt automatiskt och minskar risken för att någon information ska försvinna, samtidigt så är det en effektivt lösning för alla parter. 

De flesta av våra kunder vill även kunna följa sin frakt direkt. Då får kunden klara indikationer när frakten har kommit in till terminalen, när det är skannat hos kund. Hela leveransen går rakt in i fraktbeställarens affärssystem elektroniskt till distributör och elektronisk från distributör. Detta förenklar fraktbehovet avsevärt. Kunder som har mycket frakter och stora beställningar på en kontinuerlig basis vill ha en effektiv process där de får statusrapporter. När exempelvis en av deras kunder ringer och frågar var en produkt är, så knappas det in snabbt i affärssystemet, så vet de precis vart frakten är och när den kommer levereras. 

För en kund som kör hellast, FTL eller FCL, behövs oftast ingen koppling till affärssystemet, då fungerar ett mejl minst lika bra. Då kan vi på CargoCare enkelt svara med en exakt statusrapport på var bilen befinner sig och beräknas ankomma. CargoCare kan övervaka allt samtliga trailers med vårt eget GPS-system som även kunden kan få direkt tillgång till om intresse finns. 

Är det däremot ett större antal sändningar som ska levereras till olika mottagare runt om i europa, så är det en bra lösning att köra på direkta kopplingar i affärssystemet, det är enklare och effektivare, för alla parter. 

Vad bör ett nystartat bolag tänka på när de ska boka frakt?

För nystartade företag som ska frakta, importera och exportera varor och gods är det en mycket bra idé att prata med ett transportföretag likt CargoCare. Vi tar nämligen inte bara emot en bokning utan för bra dialoger för att hitta den absolut bästa lösningen, skräddarsytt för kunden. Vi hjälper kunden att hitta det absolut bästa alternativet för just deras frakt och de krav & regler som finns.

Vi är ingen fabrik som jobbar på rullande band, vi syr istället ihop bokningen efter kundens preferenser. 

Hur går det till när en kund bokar frakt via CargoCare?

Vi börjar alltid med att analysera nuläget och ställer frågor om hur det fungerar, hur du som kund vill ha det och vilken lösning som skulle fungera bäst.

Vi hjälper kunden att optimera sina logistikflöden, med både kostnader och kvalitet i åtanke. Vi kan exempelvis fråga kunden om det är viktigt för er att godset lastas på måndagen och kommer på onsdag, eller är det fungerar lika väl att godset kommer på torsdagen istället? – Då kanske vi har möjlighet att frakta godset en annan väg, vilket har en stor effekt på priset. Ibland har man en lösning som man kört under många år, ingen vet varför, det bara är så. Om man genomlyser befintliga rutiner, så kan man ofta hitta större möjligheter att göra kostnadsbesparingar. Ibland är det tvärtom och man behöver snabba upp transportflödet med en kortare ledtid, då löser vi det. Kunden är alltid i fokus. 

Vi har möjlighet att skräddarsy frakten på flera olika sätt, med möjlighet till snabba förändringar. Här bygger vi kundspecifika lösningar istället för att styra in kunden i våra befintliga system som de större transportföretagen ofta gör.

Vi håller genomgående hög kvalitet, vi är miljöcertifierade och arbetar fortlöpande för att minska miljöbelastningen på våra fordon. Vi använder exempelvis enbart EURO 6-motorer, vi använder alternativa bränslen samt alternativa färdvägar. Miljön är en viktig del för oss och våra kunder. Våra kunder frågar ofta efter miljöberäkningar på fraktlösningen, då redovisar vi den samlade miljöpåverkan av kundens transporter. Vi som ett medelstort transportföretag har möjlighet att ställa om snabbt ut efter nya miljökrav och regler.

Om du behöver mer information och har frågor kring ditt gods är du varmt välkommen att kontakta oss på info@cargocare.se eller via telefon på+46 42-37 09 50.

Vilken fraktlösning är bäst?

Med CargoCare kan du boka frakt genom olika alternativ. Vårt fokus är vägtransporter inom Europa, men har ett stort kontaktnät och kan lösa alla olika sorters fraktbehov, via land, sjö och flyg. Har ni exempelvis en pall eller container som ska fraktas till och från USA eller Kina så löser vi problemet och skräddarsyr er transport efter era önskemål.

Nedan kan du läsa mer om de olika fraktalternativen:

Vägtransporter

Vi har sedan 1990 bedrivit vår verksamhet med tyngdpunkt på lastbilstransporter inom Västeuropa. 

Sjöfrakt

Vi erbjuder hela containerlaster (FCL) och del i container (LCL) över hela världen.

Expressfrakt

Med vår expresstjänst kan vi frakta varor och gods på snabbast möjliga sätt inom och utanför Europa.

Flygfrakt

Vi tillhandahåller skräddarsydda, kostnadseffektiva och flexibla flygfraktlösningar världen över.

Specialtransporter

Vi tar hand om alla typer av krävande och skrymmande transporter via land, sjö och flyg.

Tulltjänster

Vi kan bistå med heltäckande tulltjänster och dokumentation för internationell handel.

Hur lång tid tar det att frakta? 

Det beror på flera olika faktorer. Inom exempelvis europa så flyger man sällan gods utan normala tillvägagångssättet är vägtransport eller en kombination av väg och tåg. Flygtransport kan i enstaka fall vara aktuellt, men då gäller det oftast mindre paket med extremt tidskritiska komponenter. Vägtransporter är ofta snarlika i ledtider, även om din frakt till exempel ska längst ner i europa. Det tar tid att frakta godset från kund till flygplats, sen upp på flygplanet, flygas till ny flygplats och sedan fraktas från den flygplatsen till destinationen. Med en bil som går direkt från avsändare till mottagare sparar man mycket hantering och ledtiderna blir därmed snarlika. En FTL frakt till eller från Tyskland, Benelux eller norra frankrike till/ från stockholm tar cirka 2 dagar, från bokning till ankomst. 

Normalt sett är vår transportväg till europa via Trelleborg och sedan färja över till Travemunde eller Rostock. I vissa fall går vi via Göteborg till Kiel och vidare den vägen. Det finns även expressfall där vi till exempel kan köra landvägen via Danmark, Då kan vi köra från Stockholm idag och leverera frakten i Holland imorgon, om det är ett krav. 

Ska du frakta från Kina eller USA är det nästan alltid båt eller flyg. Sjöfrakt tar normalt sett 1 månad från bokning och nu när det är brist på containrar kan ledtiden vara betydligt längre. Utgår vi från flyg är det ett avsevärt snabbare alternativ, men till en betydligt större kostnad.

Hur mycket kostar frakt?

Det är billigare att frakta än att åka taxi…. 

Normalt sett är kostnads balanseringen från Sverige ner till exempelvis Holland 40% och från Holland till Sverige 60%. Det är billigare med export än import, det är främst utbud och efterfrågan som styr. Förr i tiden låg dessa kostnader på 50/50. Importen har med åren blivit betydligt dyrare. Men om vi tittar på Norge så ligger priset från Sverige till Norge (export) på 80% medan det från Norge till Sverige (import) ligger på 20%. Det fraktas mängder av gods upp till Norge, men exporten från Norge är väldigt begränsad. 

Det är balansen som styr prissättningen på import/export. På kommande länk kan du läsa om prisindex i producent- och importled, (oktober 2020).

När du handlar en vara från ett annat land behöver du ibland betala tull, moms och eventuellt andra skatter och avgifter. Läs mer skatter och avgifter på tullverket.

För oss med en relativt stor trailer flotta är det ofta lättare att balansera import och export, samtidigt kan vi optimera körning och minimera antalet mil med tomma trailers. Detta är en stor del i att arbeta med miljöpåverkan men också ur ett kostnadsperspektiv.

Det handlar om att positionera våra trailers på rätt vis, det kan exempelvis vara så att vi har stora volymer uppe i mälardalen, men våra trailers befinner sig i Skåne. Då kör vi inte tomt från Skåne till Mälardalen för att lasta, utan då planerar vi en inrikes last, lastar i Skåne upp till mälardalen, för att minimera de tomma milen.

Fler artiklar

Information om tysk vägskatt och ETS

Information om tysk vägskatt och ETS

Information om tysk vägskatt och ETS Bäste kund, Vi vill informera er om ett par förändringar som kommer i den nära...

CargoCare kör daglig transport till och från UK

CargoCare kör daglig transport till och från UK

Sedan Mars 2021 har Cargocare utökat trafiken med 35 trailers som kör transporter till och från UK på daglig basis. En...

Vad är och hur fungerar aktiv förädling?

Vad är och hur fungerar aktiv förädling?

Aktiv förädling har med förtullning att göra. Men vad är aktiv förädling egentligen, hur fungerar det och vilka krav...

Allt du behöver tänka på när du ska betala tull!

Allt du behöver tänka på när du ska betala tull!

När du importerar varor från andra länder kan du behöva betala tull. Men vad är tull, och tillkommer andra avgifter än...

Beräkna tull på rätt sätt!

Beräkna tull på rätt sätt!

Att beräkna tull är i många fall ett måste, men hur går det till egentligen? Det svarar vi på i den här artikeln. 7...

Införande av drivmedelstillägg 2022-03-07

Införande av drivmedelstillägg 2022-03-07

Krisen i Ukraina har fått stor effekt på redan stigande drivmedelspriser, vilket ger en direkt spegling på...