FCL eller LCL – Vilken containerlösning är mest optimal?

jun 23, 2021

FCL och LCL är två väletablerade branschord inom transport- och logistikbranschen. Men hur ska du som beställare ta ställning till vilket fraktsätt som är bäst för just din sjöfrakt? Här vägleder vi dig genom djungeln och förklarar när det är bäst att använda FCL eller LCL. Du kan även läsa mer på: Boka frakt.

Vad är LCL och FCL?

LCL står kort och gott för “Less Container Load”, alltså frakt av mindre styckegods än en hel container. Denna fraktvariant används ofta när våra kunder vill frakta mindre styckegods via båt. Motsvarigheten till LCL är FCL, som står för “Full Container Load”, där en hel container bokas. Allting som är mindre än en full container räknas som LCL, det kan vara en halv container, en tiondels container osv. I de flesta fall kan det dock vara mer lönsamt att frakta mindre gods i en hel container, vi förklarar varför nedan. 

När är det bra att använda LCL och FCL?

Gränsen mellan att använda LCL eller FCL är hårfin. Många tror att LCL är ett billigare alternativ, men så är ofta inte fallet. Storleken och måtten på en container är 20 fot, vilket motsvarar 33,1 kubik, eller 40 fot som motsvarar 67,5 kubik. Redan vid en försändelse på 8 kubik kan det vara mer lönsamt att frakta container med FCL. 

Varför är det ofta billigare med FCL?

FCL är fortare, smidigare, säkrare och i många fall billigare. Anledningen till detta är att de största kostnaderna som uppstår vid frakten är hamnavgifter och stuvning (lastning). Om du exempelvis ska frakta något från Kina så kostar själva frakten runt 5 dollar per kubik, resten av kostnaderna är olika avgifter. Med FCL får du en helt egen container vilket innebär att det är även är en säkrare leverans om du t.ex. har ömtåligt god. Samtidigt går det fortare eftersom leveransen är enklare med enbart en avsändare.

Hur ska företag tänka kring FCL och LCL?

Vi på CargoCare hjälper dig att hitta brytpunkten mellan LCL och FCL. Då får du en klar beräkning, svart på vitt, när det är billigare att frakta med FCL, kontakta oss om du vill ha hjälp. 

I dagsläget är det brist på containrar – vilket har en stor påverkan på leveranstiderna. Därför är det viktigt att du beställer din frakt i tid.

Vi på CargoCare sätter kunden främst och bryr oss hela vägen, tveka inte på att höra av dig om du vill ha en offert eller om du har funderingar. Du kan hitta underlag för detta här: Kontakt.

Fler artiklar

Beräkna tull på rätt sätt!

Beräkna tull på rätt sätt!

Att beräkna tull är i många fall ett måste, men hur går det till egentligen? Det svarar vi på i den här artikeln. 7...