FTL – Ska du frakta större sändningar?

feb 4, 2021

Vill du frakta stora volymer med en full lastbil? Behöver du en expressfrakt som tar allt ditt gods från dörr till dörr snabbt och effektivt? Här förklarar vi vad FTL står för, hur det påverkar priset och vilka för-/nackdelar denna transport har.

Vad är FTL? 

FTL står för “Full-Truck-Load” vilket innebär att vår vägtransport är fullt lastad med gods från en kund. Motsvarigheten till detta är LTL, “Less-than-truckload”. Denna typ av transport används ofta för större partier som behöver komma fram till destinationen snabbt och effektivt. Godset går direkt från avsändaren till mottagaren utan att lastas om.

Fördelen med FTL-frakt är att godset befinner sig i samma transport hela vägen, från dörr till dörr. Detta är bra vid ömtåligt gods, snabb frakt och stora leveranser över 10 FLM. Om lastbilen lastas fullt ut är ”full-truck-load” även ett kostnadseffektivt fraktsätt kontra LTL-frakter. 

Om du har tillräckligt med gods för en hel lastbil finns inga större nackdelar. Vid expressfrakt kan FTL vara ett dyrare alternativ om du inte har möjlighet att utnyttja hela trailern. Vi hjälper dig alltid med att ta fram en kostnadseffektiv lösning utifrån dina önskemål och specifikationer. 

Att tänka på när du väljer FTL-frakt

Har du ömtåligt gods där flera hanteringar och förflyttningar kan åkomma skador på godset är FTL ett säkrare, men i vissa fall dyrare (om du inte nyttjar hela platsen), alternativ kontra LTL-frakter. Med rätt strategier vad gäller logistik och fraktlösningar kan detta alternativ vara ett mycket snabbt och kostnadseffektivt sätt att frakta gods.

Är du ute efter mer information om ”Full truck load” rekommenderar vi FTL via wikipedia. Är du ute efter strategier och system som kan optimera dina flöden rekommenderar vi ortec.

Om du behöver mer information och har frågor kring ditt gods är du varmt välkommen att kontakta oss på info@cargocare.se eller via telefon på +46 (0)42-370950.

Fler artiklar

Beräkna tull på rätt sätt!

Beräkna tull på rätt sätt!

Att beräkna tull är i många fall ett måste, men hur går det till egentligen? Det svarar vi på i den här artikeln. 7...