LTL – Ska du frakta partier?

dec 21, 2020

Har du behov av att frakta mindre partier och inte en hel lastbil? Här förklarar vi vad LTL står för, hur LTL påverkar priset på frakten och vilka för-/nackdelar som finns med LTL. 

Vad är LTL?

LTL står för “Less-than-truckload”, alltså mindre än en hel lastbil med gods. LTL brukar jämföras med sin motsvarighet FTL, som står för “Full-truck-load”. Normalt sett utgår storleken på transporten från 2-8 flakmeter. LTL är ett vanligt tillvägagångssätt för att frakta varor och samtidigt hålla kostnaderna nere. Detta används ofta av mindre och medelstora företag som inte har behov av att fylla en hel fraktbil.

Fördelar med LTL

Vi på Cargocare använder LTL för att transportera varor och gods med vägtransport åt flera olika kunder samtidigt. Detta bidrar till en bättre prisbild eftersom att kunden inte behöver betala för hela lastutrymmet själv. När man ser på transporter ur ett miljöperspektiv så är detta helt rätt väg att gå. Ett steg i att minska miljöpåverkan är att alltid sträva efter så hög fyllnadsgrad som möjligt. 

När våra kunder fraktar LTL laster via oss får de tillgång till ett flertal olika tjänster som förenklar frakten:

  • Marknadsmässiga priser
  • En kontaktyta, samt direktkontakt med trafikavdelningen.
  • Specialtransporter (Gods som skiljer sig från normal frakt)
  • Spårning av gods. 

Vi säkerställer snabba leveranser och effektiv planering av rutter. Vi utarbetar en planering och lösning utefter din önskemål och krav. Oavsett om det gäller slottid eller andra speciella krav såsom leverans direkt till en byggarbetsplats, flygplats eller liknande.

I normala fall så är fraktkostnaden alltid billigare räknat per kilo eller flakmeter, ju större sändningen är. 

Nackdelar med LTL

Har man möjlighet att fylla en hel lastbil med gods, så är detta både ett billigare och snabbare alternativ. Normalt sett så lastas inte LTL-sändningar om på terminal, men det kan förekomma. En FTL lastar man dock aldrig om på terminal. 

Vad kostar LTL-frakt? 

Det är svårt att förutse en exakt kostnad för frakt via LTL, det är flera faktorer som spelar in och påverkar priset. När vi tar fram en offertberäkning så behöver vi följande uppgifter.

Vikt & Mått: Var noga med att ta fram rätt underlag för vikt och mått på godset, när vi lastar LTL så planerar vi efter bokningarna om måtten avviker så finns det risk att ditt eller någon annans gods inte får plats.

Hur godset är förpackat: Vi behöver veta om godset är på pall eller t ex löslastat för att vi ska veta hur godset kan hanteras.

Lastadress & Motagaradress: För att säkerställa att det inte blir några förseningar så behöver vi korrekta adresser.

Specifika Tjänster: Om LTL-godset behöver levereras under särskilda omständigheter, det kan vara att det saknas lastbrygga, att det ska levereras vid en viss tidpunkt eller något annat specifikt krav.

 

Vill du ha mer information om vad LTL är, rekommenderar vi LTL via wikipedia, Eller LTL via investopedia

Om du behöver mer information och har frågor kring ditt gods är du varmt välkommen att kontakta oss på info@cargocare.se eller via telefon på +46 (0)42-370950.

Fler artiklar

Beräkna tull på rätt sätt!

Beräkna tull på rätt sätt!

Att beräkna tull är i många fall ett måste, men hur går det till egentligen? Det svarar vi på i den här artikeln. 7...