Vad ska en tullfaktura innehålla?

nov 24, 2021

När du ska importera eller exportera en vara i Sverige till eller från länder utanför EU måste det alltid finnas ett underlag, alltså en tullfaktura. Här tar vi upp vad en tullfaktura är och hur du fyller i den på rätt sätt. 

Vad är en tullfaktura?

Idag finns det två typer av en tullfaktura, nedan går vi igenom skillnaden mellan handels- och proformafaktura:

Handelsfaktura

En handelsfaktura (Commercial Invoice) går att likställa med en vanlig faktura då den skickas med varan som ska exporteras eller importeras i syfte att säljas. Det är med andra ord en vara som kräver betalning och därför utfärdas i kommersiellt syfte. En handelsfaktura används som underlag när du ska betala tull och moms. 

Proformafaktura

En proformafaktura (Proforma Invoice) kan snarare ses som en vanlig specifikation för varor som inte ska användas i ett kommersiellt syfte. Du ska med andra ord inte ta betalt eller få betalt för dessa produkter. Normalt sett brukar du inte betala tull eller moms för produkter som inte ska användas i kommersiella syften, exempel på dessa varor är: reklamföremål, gåvor, returvaror och varuprover. 

Vad ska en tullfaktura innehålla?

Du ska fylla i tullfakturan på rätt sätt och sedan skicka in den till tullverket som underlag för en tulldeklaration. När fakturan inkommit till tullverket bestämmer de vad mottagaren ska betala i tullavgift. Grundinformationen i en handelsfaktura och proformafaktura är alltid densamma. I proformafakturan ska det dock stå: ”No charge. Value for customs purposes only” under betalningsvillkor. 

Tänk på! En tullfaktura där varan ska levereras utanför Norden behöver alltid fyllas i på Engelska. Allting inom Norden kan fyllas i på Svenska. 

En tullfaktura ska innehålla följande grundinformation:

Avsändarens namn och adress:

I detta avsnitt i tullfakturan fyller du i alla uppgifter om ditt företag. Det är även viktigt att du fyller i eori-nummer, vilket är ett unikt nummer som används för att identifiera företag inom EU. Du kan kontrollera ditt eori-nummer eller ansöka om ett nytt på tullverket. 

Köpare/Faktureringsadress:

Här fyller du i information om den som ska stå som tullskyldig/importör. Har du ett tullkreditnummer så fyller du även i det.

Leveransadress:

I detta avsnitt på tullfakturan fyller du i vart varorna ska. Inkludera VAT-organisationsnummer. 

Datum då fakturan utfärdades:

Här fyller du i vilket datum du skapade och fyllde i tullfakturan. 

Fakturanummer:

En tullfaktura behöver ett fakturanummer. Är det en handelsfaktura fyller du i numret från betalningsfakturan. Är det en proformafaktura utan betalningsfaktura kan du istället fylla i datumet. 

Uppgifter om godset:

Här ska du fylla i vilken typ av kolli/vara som sändningen består av. Fyll även i bruttovikt, emballage, pall eller bur och hur förpackningen är märkt. Det är även viktigt att du fyller i kvantitet och enhet. Här använder du exempelvis enheterna kilo, styck, liter, centimeter etc. Vilken enhet som är rätt för just din vara hittar du på tullverket

Tulltariffnummer:

Du ska även fylla i tulltariffnummer (varukod). Det hittar du enklast i tulltaxan

Pris:

Här ska du fylla i varans värde per enhet i rätt valuta samt det totala värdet för samtliga varor i rätt valuta. 

Betalningsvillkor:
Här fyller du i rätt betalningsvillkor, ex. 20 dagars betalning. 

Leveransvillkor:

Detta villkor bestämmer kostnadsfördelningen mellan säljare och köpare. Du kan läsa mer om de olika leveransvillkoren på tullverket.

Vill du läsa mer om styrkande handlingar och tullfaktura rekommenderar vi tullverkets hemsida.

CargoCare hjälper dig

Allting inom tull kan ibland verka jobbigt och komplicerat men vi har lång erfarenhet av tulltjänster och hjälper alltid dig som kund från start till mål. Är du kund till oss och har frågor eller funderingar kring din tullfaktura? Kontakta oss på +46 42-37 09 50 eller fyll i vårt kontaktformulär.

Fler artiklar

Transportföretag

Transportföretag

CargoCare är en av de största privatägda transportföretagen i Sverige som erbjuder effektiva fraktlösningar över hela...

Sammanfattning av året 2020

Sammanfattning av året 2020

För CargoCare har året 2020, precis som för de flesta företag, varit ett år av uppgångar, nedgångar, osäkerhet och...